Payroll


Vandaag heb ik voor het eerst kennisgemaakt met het fenomeen payrolling.Voor werkgevers zijn de grootste payroll drempels om mensen in dienst te nemen de risico’s, kosten en administratieve lasten die hier uit voort komen. Daarom wordt steeds vaker de voorkeur gegeven aan het inschakelen van een payroll onderneming. Payrollondernemingen spelen in op de behoeften van werkgevers door het overnemen van het juridische werkgeverschap. Dit betekent hoofdzakelijk het beheren van het contract, tijdregistratie, het verlonen en betalen van de flexwerker en het uitvoeren van de verplichtingen naar derden zoals het doen van loonaangiftes en de loon- en premieafdrachten naar de Belastingdienst en eventuele pensioenfondsen. De ondernemingen kunnen NEN-gecertificeerd zijn of niet. De werknemers treden zodoende bij de payrollonderneming in dienst, waarbij de huidige werkgever de feitelijke (operationele) werkgever blijft.

  • Geen administratieve lasten m.b.t. personeelsadministratie
  • Geen risico’s op boetes door niet volgen van de wet
    Arbeidsovereenkomsten, tijdsregistratie en -accordatie, salarisadministratie, afdrachten, pensioenopbouw, verzuimverzekeringen worden uitgevoerd door payrollonderneming
  • Flexibel personeel inzetten (door gebruik uitzendovereenkomsten)
  • Geen risico’s op kosten bij ziekte en ontslag (bij gebruik uitzendprincipe)

Door het gebruik van payroll hebben werkgevers daardoor voordelen die nooit te behalen waren geweest vantevoren. Verschillende payroll tarieven kunnen inzicht bieden aan de tarieven die de werkgevers willen ontvangen per e-mail of per post. Waarom payroll zulke goede payroll tarieven heeft is niet erg duidelijk, al hebben payroll tarieven een grote invloed op de manier waarop bedrijven opereren. Deze bedrijven kunnen voornamelijk profiteren van lagere tarieven dan bij een concurrent.