Zwerfdieren


Zwerfdieren komen overal voor, in arme en in rijke landen. In Nederland zie je de zwerfdieren rondlopen, maar vooral op vakantie kom je er veel tegen. Met name landen in Oost- en Zuid-Europa, hier wordt je letterlijk met je neus op de feiten gedrukt. Een bekend fenomeen komt voor in Zuid-Europa na het ren- en jachtseizoen. De honden belanden na dit seizoen op straat en leiden een zwervend bestaan. Niet alleen honden zwerven op straat, ook veel katten zwerven rond. Soms kan het dat deze wel degelijk een eigenaar hebben alleen is dit soms lastig te zien. Er wordt dan ook vaak geadviseerd om deze zwerfdieren niet mee naar huis te nemen. Het is heel begrijpelijk dat je iets voor deze dieren wilt doen maar je lost er geen problemen mee op. De dieren zijn gewend om te jagen, hun eigen gang te gaan en hebben nooit geleerd om in een huis te wonen. Dit kan dus voor problemen zorgen wanneer deze dieren dat wel moeten doen. Daarnaast bestaat het gevaar dat zwerfdieren uit deze landen infecties bij zich dragen. Deze kunnen gevaarlijk zijn voor huisdier én mens.  Deze ziekte kan worden overgebracht door bijten, krabben of zelfs likken door het besmette dier. Het is dan ook het beste om zwerfdieren in deze landen te vermijden.